Likovna Kritika

SEBASTJAN PERŠOLJA; ELEGANTNOST OBLIK

Sebastjan Peršolja je slovenski umetnik z bogatim znanjem in vešče izoblikovanim umetniškim portfeljem.

Slikar in kipar, obiskoval je srednjo šolo Max Fabiani v italijanski Gorici in SŠOF v Ljubljani. Z umetniško aktivnostjo si je omogočil udeležbo na prestižnih razstavah po Sloveniji in mnogih evropskih državah. . .

Nanj je prešla čast za oblikovanje prestola Miss Yugoslavije in lepotno žezlo za Miss Sveta: kompozicija iz zlata, sestavljena iz šestih ženskih figur, ki podpirajo zemeljsko oblo nad katero se boči krona, in številne slike za pomembne osebe kot sta Luciano Pavarotti in Vittorio Sgarbi.

Umetnik poln strasti in goreče zavzetosti, v nenehnem iskanju navdiha in iztočnic za mlado in moderno umetnost, zakoreninjeno v kulturni zgodovini Evrope. Človeška figura predstavlja temelj v njegovem umetniškem izrazu.

Peršoljeve podobe niso nikdar banalne in cenene, ponašajo se s kompleksnostjo in dodelanostjo, sestavljene iz detajlov ki črpajo iz picassovsko navdihnjenih geometričnih abstrakcij. Posledično je njegove umetnine težko stilsko opredeliti, njegov čut za estetiko in zasnova figur se izmika jasnim in očitnim vplivom.

Peršoljeva dela so subtilna in odprta za interpretacijo: sestavljena iz oblik in barv, prepredene s svetlobo in temo ter elegantnimi odtenki,  kjer kraljuje nežnost ženske anatomije.

V njegovih slikah, s prebliski nadnaravnih vizij prihodnosti, izstopata dva nosilna elementa: »znak« kot simbol poteze – pisave in barve. Prvi je močan in markanten, odprt in oseben; drugi je nežen, poetičen in kompakten.

Tudi kadar Sebastjan Peršolja poseže po močnih odtenkih, to počne z izjemnim čutom za estetiko, ravnovesje v kompoziciji vzpostavi brez da bi pri tem zmotil kohezivnost celote.

V slikarstvu se poslužuje tudi drugih materialov. Površine slik so kdaj bogato strukturirane in prizemljene z vnosom stekla, plastičnih rezin, lepil in mavca. Ob drugih prilikah pa skorajda osvobojene vsake teže, lebdeče v prostoru. Vedno pa osebne in koherentne.

Sebastjan Peršolja kot kipar. Občutek za kiparstvo ima v krvi, je del njega samega. Marmor, bron in kamen so njegovi najljubši materiali za umetniški izraz ki je zaokrožen in zrel.

Elegantne skulpture, zasnovane jasno s poudarjeno osebno noto in kompleksnostjo vabijo k poglobljenemu zanimanju in preučevanju.

Prof. Luciano Carini

Likovni kritik

”V umetnosti imamo radi in tudi verjamemo v presenečenja.
Umetniki so jih v svoji ustvarjalni vnemi sposobni nenehno dosegati.
Tu mislimo predvsem na vsa tista njihova likovna dela, ki nikoli ne izgubijo na zanimivosti.
Ob srečanju z mladim likovnim ustvarjalcem Sebastjanom Peršoljo doživimo še drugačno presenečenje, to, ki jo izpričuje njegova mladost.
Resnost in raven njegovih likovnih stvaritev kot tudi sam navidezno lahkotni način uresničevanja ustvarjalnih zamisli razkriva zrelost in discipliniranost zrelega umetnika.
Gre za mladega človeka, ki kot meteor vstopa v naš likovni svet. Podoben vstop sta na slovenskem doslej imela le dva likovnika: Janez Bernik in že pokojni Bard Iucundus.”

Prof dr. Mirko Juteršek
Likovni kritik

”Peršoljevo likovno videnje je svojevrsten preplet oblik, prevzetih iz živalskega in rastlinskega sveta, prav tako ga zanima človeška figura v različnih pozah.
Vendar naštete motivike ne obravnava v smislu klasične evropske koncepcije iskanja lepotnega zunanjega pojava, marveč kot skrivnosten, poudarjeno fantastičen svet, ki ne more skriti določene povezave z nekaterimi likovnimi rešitvami prazgodovinske ali arhaične grške kulture.
Iskanje prvinske, z anatomijo neobremenjene forme, to se zdi, da je v jedru likovnih iskanj Sebastjana Peršolje.”

Marko Vuk
Likovni kritik

”Razstava, ki je postavljena v Grand Casino Portorož prinaša pred gledalce njegov najnovejši slikarski cikel.
Slike nadaljujejo avtorjevo slogovno izvirnost in se formovno odpirajo v smislu abstraktnega likovnega polja.
Pri formiranju podobe sta v ospredju predvsem linija in kolorit. Slikar se vsekakor zelo vehamentno izraža v likovno podlago
in njegova črtna zasnova tvori ob bogati likovni podpori nekakšno psevdo – figuralne volumske tvorbe.
Lahko bi rekli, da je v slikarstvu slutena umetnikova kiparskost.”

Vsebinsko so torej pred nami zgodbe, pripovedi, ki se odvijajo med protagonisti,ki jih avtor specifično opredeljuje in jim vdihuje svojstveno življenje.

Dejan Mehmedovič
Likovni kritik

“Slike Sebastjana Peršolje odlikuje drzno kombiniranje barv, zaradi česar delujejo že skorajda kot animirani objekti.
Peršoljev vešč dotik dovaja električno živost v vse njegove kompozicije, ki ujamejo oko gledalca.
Čeprav gre za abstrakcije, so njegove forme izjemno sugestivne in ponujajo ob vsakem ogledu drugačno, novo interpretacijo in občutja.
Ali v besedah umetnika samega: “vsak dan, ko ustvarjam, se povežem s kozmično energijo in vesoljem in v meditaciji prenašam oblike drugih svetov in njihova sporočila na platno.” “

Len Černe
Dipl. digitalnih umetnosti in praks