BIOGRAFIJA

Sebastjan Peršolja

Umetnik, slikar in kipar, grafik, oblikovalec Sebastjan Peršolja se je rodil 23. oktobra 1972 v Šempetru pri Novi Gorici.

Po končani osnnovni šoli je obiskoval L’Istituto statale D’Arte Max Fabiani v Gorici (Italija), kasneje je študij nadaljeval na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (Slovenija). Študijsko se je izpopolnjeval v Nemčiji in Italiji.
Njegova sensibilna narava s katero je zaznaval tudi najneznatnejša čudesa okolja, čustva ljudi in sebe je povzročila,
da je že v otroštvu najraje svoj čas preživljal za mizo, kjer je lahko ure in ure vlekel črte in ustvarjal svoje vesolje.
Zadostovalo je samo črno pero, da je za igro belega in črnega dosegal globino in daljino nekih drugih svetov.
Pri 13 letih je imel že svojo prvo razstavo, ki so se potem kar vrstile, saj je njegova delovna disciplina, ali pa mogoče ustvarjalna nuja, neverjetna.

Za njegov umetniški razvoj so bila pomembna daljša potovanja v El Salvador, Trinidad in Tobago, Botswano, obiski Sejšelskih otokov, Sardegne, bivanje v mestih Milan, London, Barcelona, Beograd.

Do danes je imel preko 100 samostojnih in 60 skupinskih razstav doma in po svetu.
Zaslovel je z “Žezlom lepote”, ki ga je prejela zmagovalka Miss Sveta 1998 na Sejšelih, njegove grafike pa predstavnice 98 držav sveta, ki so sodelovale na tekmovanju za Miss Sveta.
Leta 1999 je sodeloval v delegaciji Miss Bocvane na izboru za Miss Universe v Trinidadu in Tobagu, kjer je postala miss Bocvane Miss Universe.

Da živi v lepoti in za lepoto je potrdil tudi s projektom, ko je zasnoval Prestol lepote za Miss Yugoslavije (Srbija), ki ga je Tovarna Lipa iz Ajdovščine izdelala po njegovi ideji in na katerem od takrat skoraj vsako leto sedi najlepša izbranka.
Njegova dela posedujejo mnoge slavne osebnosti in se nahajajo v številnih privatnih in javnih zbirkah.

Živi in dela v Novi Gorici (Slovenija).